Voor onze rassen worden verschillende DNA testen aangeboden waarmee u kunt laten testen of uw hond drager of leider is van een bepaalde aandoening, kleur of vachtlengte. Vooral als er getest wordt op een bepaalde aandoening, is het van belang dat de test betrouwbaar is. Maar niet alle aangeboden testen zijn gevalideerd voor onze rassen. Dat wil zeggen dat de test wel bestaat voor een ander ras, maar dat de aandoening voor onze rassen op een ander gen ligt, zodat de hond met grote kans"vrij" zal testen als de aandoening wel aanwezig is. 
Welke testen zijn wel gevalideerd voor onze rassen?

Helaas kunnen er voor een heleboel ellendige aandoeningen (nog) geen testen ontwikkeld worden omdat er meerdere genen meespelen en dan moet er ook nog vaak een 'trigger' zijn zoals bij vele erfelijke auto immuun aandoeningen.  Maar voor een test op een erfelijke afwijking of voor een kleur- of vachtbepaling wat wel getest kan worden bij onze rassen, is het belangrijk op welk gen het laboratorium waar u de test wilt bestellen test.
Er worden namelijk ook testen aangeboden die niet gevalideerd zijn voor het ras, en die daarom altijd de uitslag "vrij" geven omdat niet op het juiste gen getest wordt.
Kijk daarom eerst welke testen mogelijk zijn bij uw ras en of er getest wordt op de genen die werkelijk geschikt zijn voor waarvoor u wilt testen. 

Allereerst noemen wij de diversiteitstest
Deze is verkrijgbaar voor American Akita, Akita, Shiba en Shikoku en een grote hulp voor fokkers om de diversiteit van onze rassen zo groot mogelijk te houden, om zo erfelijke afwijkingen terug te dringen / tegen te houden.
Leden van Nippon Inu krijgen de helft vergoed van deze test, onder voorwaarde dat de hond voldoet aan de voorwaarden om mee te fokken.
Meer informatie 


  !! Bij de volgende testen is het belangrijk dat er op de goede genen wordt getest.

Langhaar test
Verkrijgbaar voor American Akita en Akita
De valide testen zijn:
• p.Cys95Phe (Dit gen geldt voor alle rassen)
• c.578C>T (Dit gen geldt specifiek voor Akita, Eurasier, Samojeed en Siberische Husky)

Wilt u zeker zijn van een betrouwbare uitslag, dienen beide genen getest te worden.

Amelogenesis Imperfecta
Dit is een ontwikkelingsstoornis van het tandglazuur. De tanden blijven klein en zijn soms afwijkend van vorm en is ook bekend als 'yellow teeth'.

Verkrijgbaar voor American Akita en Akita
Voor een betrouwbare uitslag dient getest te worden op:
• ACP4

GM1 Gangliosidosistest
Verkrijgbaar voor Shiba
Gangliosidosis (GM1) is een stofwisselingsziekte die het zenuwstelsel aantast met de door als gevolg.
Voor een betrouwbare uitslag dient getest te worden op:
• c.1668delC

GM2 Gangliosidosis
Verkrijgbaar voor Shiba
Gangliosidosis (GM2) is ook een stofwisselingsziekte die het zenuwstelsel aantast en de eerste klinische symptomen doen zich voor op jonge leeftijd van de pups. Deze test is alleen gevalideerd op een teef van 14 maanden die negatief testte op GM1:
Er wordt getest op:
• c.618_620delCCT

Kleuren 
Voor de Shiba kan getest worden of ouderdieren drager zijn van black and tan, sesam, of de niet erkende kleur "crème", zodat de mogelijkheid bestaat om te voorkomen dat nakomelingen deze kleur zullen zijn. Dit geldt ook voor de kleur "Pinto" of extreem veel wit, wat niet gewenst is.

  • Crème: E-locus
  • Pinto en veel wit: S-locus
  • Rood/black and tan/sesam: A-Locus


Heeft u vragen over de laboratoria die de gevalideerde testen verkopen dan  kunt u altijd even mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..