Voor alle leden van NIPPON INU die een nest willen fokken, geldt dat de combinatie reu en teef ten tijde van de dekking dient te voldoen aan het Verenigings Fok Reglement van het betreffende ras, dat is vastgesteld en goedgekeurd op de Algemene Leden Vergadering. Clubfokkers dienen dek- en geboortemelding te doen als er een dekking of geboorte heeft plaatsgevonden.

Bij een rashond in Nederland hoort een stamboom en een registratiebewijs, maar hoe komt u daaraan? Op deze pagina vindt u alle informatie over de verschillende stappen die u moet doen voor de aanvraag van stambomen voor uw nest pups.

dekaangifte
Van de dekking van uw hond moet u als fokker, eigenaar van de teef, aangifte doen bij de Raad van Beheer. U kunt dit op twee manieren doen: online, door in te loggen in uw account, of door het formulier ‘dekaangifte’ te downloaden, in te vullen en op te sturen.

De welzijnsregels van het Basis Reglement Welzijn en Gezondheid staan als volgt beschreven in het Kynologisch Reglement.

PROCEDURE RAAD VAN BEHEER

Vanaf 1 juni 2014 krijgen alle rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs. 
Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. 
Het DNA wordt ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken. Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers.
Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.
De ingangsdatum van de verplichte DNA-afname en –afstammingscontrole is 1 juni 2014. Dit betekent dat bij alle dekkingen op of na 1 juni 2014 de verplichting geldt.

UC Davis ontwikkelt in samenwerking met Veterinary Genetics Laboratory een diversiteitstest voor de Shiba. 

Nippon Inu krijgt de gelegenheid om kosteloos 100 Swabs (wangslijmvlies) van Shiba's te laten onderzoeken, zodat er een rapport van het ras opgemaakt kan worden. 
Het wordt dus onze taak om 100 monsters aan te (laten) leveren van Shiba’s. Wij zijn enorm dankbaar dat ons deze gelegenheid gegeven wordt!

Het diversiteitsonderzoek kan fokkers helpen om bewuste keuzes te maken met het combineren van ouderdieren en tevens is er de mogelijkheid om op termijn veel voorkomende aandoeningen te kunnen linken aan bepaalde genen.
U kunt de voortgang direct volgen en de testresultaten zien via de Nippon Inu Facebookgroep: 
"Shiba Genetic Diversity Test (By VGL/UC DAVIS) discussion group”. 

Het Popular Sire Syndrome is het probleem wat zich voordoet als fokkers en masse en soms zelfs in korte tijd allemaal hun teef door dezelfde reu laten dekken. Populaire reuen worden veelvuldig gebruikt, terwijl er genoeg andere reuen zijn die helemaal niet worden gebruikt. Het nadeel hiervan is dat dan de diversiteit in een populatie geheel verloren gaat, wat er voor zorgt dat er allerlei aandoeningen de kop opsteken.

BIJ MINDER DAN 50 NIET VERWANTE FOKDIEREN IS EEN RAS VEROORDEELD TOT UITSTERVEN
Om te voorkomen dat er te veel genetische variatie verloren gaat, moet de populatiegrootte minimaal een bepaalde waarde hebben. Deze effectieve populatiegrootte moet minimaal 50 zijn.
Dat wil zeggen dat tenminste 50 dieren zich daadwerkelijk voortplanten, willekeurig met elkaar paren en daarmee de erfelijke basis dragen van de populatie.
Om een ras gezond te houden zal het aantal fokdieren meer dan 200 moeten blijven.

Hét wapen tegen auto-immuunziektes

VGL laboratory voert in samenwerking met Dr. P. Pedersen onderzoek uit naar auto-immuunziektes met behulp van een diversiteitstest. De diversiteitstest wordt vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bij poedels ingezet, ook een ras wat met SA te maken heeft. Bij dit ras heeft het al resultaten opgeleverd en komt SA al minder voor als een tijd geleden. Met andere woorden, deze diversiteitstest kan u als fokker helpen een partner te zoeken voor uw teef of reu.

Op dit moment is het onderzoek voor de (American)Akita in de 2de fase en is men nu nog op zoek naar honden met SA en VKH. Voor deze honden kan een gratis test aangevraagd worden.
Heeft u een Akita/American Akita of kruising daarvan, die SA of VKH heeft, mail dan naar Inge McCulloch voor meer informatie.

Fokkers die hun honden willen laten testen om een juiste partnerkeuze te kunnen maken, kunnen HIER een testkit aanvragen.

Als u fokt en de pups worden vanaf 1 april 2013 in Nederland geboren, dan worden de pups door de Raad van Beheer gechipt voordat deze 7 weken oud zijn. Ook moet u de pups registreren bij een aangewezen databank voordat deze 8 weken oud zijn.

Vanaf 1 juli 2008 is het verboden om met honden te fokken die op de stamboom de toevoeging hebben “Niet Erkende Kleur” of “Niet Erkende Haarvariëteit”.

Als u een rashond importeert uit het buitenland, geldt een aparte procedure voor inschrijving in de Nederlandse stamboekhouding. 

Hieronder treft u de digitale versie aan van het boek 'Het fokken van rashonden, omgaan met verwantschap en inteelt'.

Het boek beschrijft de kennis van dit moment over de fokkerij van dieren en in het bijzonder die over het fokken met rashonden. Het boek gaat vooral in op de effecten van verwantschap en inteelt en het verminderen van de kans op erfelijke aandoeningen. Het boek is vooral geschreven voor bestuursleden van rasverenigingen en voor leden van foktechnische commissies. Hiermee kunnen zij binnen hun vereniging samen met de fokkers maatregelen treffen die nodig zijn om tot gezonde rashondenpups te komen. De weg daartoe is en blijft moeilijk. Met dit boek en het gebruik van de software zijn er voldoende handvatten om een beleid te vormen voor het verantwoord fokken van rashonden.

Er is een gedrukte versie van het boek 'Fokken van rashonden' beschikbaar die u kunt aanschaffen via de webwinkel van de Raad van Beheer.

pdfDocument niet leesbaar? Download PDF