Als u fokt en de pups worden in Nederland geboren, dan worden de pups door de Raad van Beheer gechipt voordat deze 7 weken oud zijn. Ook moet u de pups registreren bij een aangewezen databank voordat deze 8 weken oud zijn.

Om de pups te kunnen laten chippen en registreren heeft u een UBN nummer nodig (ook bij een eenmalig nestje of als particuliere fokker), wat u kunt aanvragen bij de overheid. mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen 

Wanneer u een hond verkoopt, vertelt u de koper dat deze de registratie moet laten aanpassen in de databank waar de pup in geregistreerd staat. Geef de koper een bewijs van registratie mee. Binnen 14 dagen na verkoop moet u uw eigen registratie afmelden bij de databank.

Hondenfokkers die de honden naar het buitenland verkopen doen zelf de eerste registratie. Bij verkoop melden zij de hond binnen 14 dagen af met de zogenaamde “exportmelding”. Op die manier is het duidelijk dat de hond verkocht is naar het buitenland en er geen aanmelding bij de databank komt door de nieuwe koper.
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) handhaaft op de verplichting tot chippen en registreren van honden. U bent in overtreding wanneer u zich niet houdt aan de verplichte identificatie en registratie.

Informatiefolder LICG:

pdf Klik hier om als pdf te downloaden

Fokkers en pupkopers kunnen hun pups laten registreren bij de nieuwe DATABANK van de Raad van Beheer.
Andere door de overheid aangewezen databanken zijn:

Virbac Nederland BV

Petlook

MicPoint www.petbase.eu 

Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren

Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders