Als u een rashond importeert uit het buitenland, geldt een aparte procedure voor inschrijving in de Nederlandse stamboekhouding. 

Als u een hond uit het buitenland importeert dan zult u zich eenmalig moeten registreren bij de overheid. Deze registratie is ook verplicht als u maar één hond uit het buitenland importeert.

Registreren kan via de knop 'direct UBN-nummer aanvragen' op de website van de RVO: mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen   Zonder UBN-nummer is het niet mogelijk je import bij de dierenarts en bij de Raad van Beheer te registreren.

Als importeur laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen 2 weken na aankomst in Nederland gebeuren. De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal.
Komt de hond uit een derde land en heeft hij geen EU-dierenpaspoort? Dan geeft de dierenarts een EU-dierenpaspoort voor de hond af.

Wilt u de hond registreren in het NHSB dan volgt u de gewone procedure voor importaangifte in uw account in mijnrvb.nl. Registreer uw UBN-nummer in uw account in mijnrvb.nl voordat onze buitendienstmedewerker de hond komt controleren en registreren.   

 


Controle door buitendienstmedewerker

Als de betaling voor de inschrijving is ontvangen, komt een buitendienstmedewerker controleren of het chipnummer dat op de stamboom staat, klopt met het chipnummer van de hond. Op de stamboom plaatst de Raad van Beheer een stempel met de tekst ‘import Nederland’, de datum en het NHSB-nummer. Zorg dat u deze klaar heeft liggen als de buitendienstmedewerker langskomt.


Naam van de hond

In sommige gevallen neemt de Raad van Beheer niet de naam over zoals deze is vermeld op de stamboom. Voor de regels over de namen verwijzen we u naar het Kynologisch Reglement artikel III.32 en artikel III.33.


Inschrijving in het NHSB

De buitendienstmedewerker laat aan het kantoor weten of alles in orde is.  Als dat het geval is, dan is de hond officieel ingeschreven in het NHSB.


Eisen overheden import / reizen  

Naast de invoereisen ten aanzien van de stamboomregistratie en documenten daarvoor gelden er ook eisen voor het reizen en invoeren van honden die door de overheid gesteld worden. 

Zie voor meer informatie het Landelijk informatie Centrum Gezelschapsdieren LICG.  Klik hier

U kunt ook contact opnemen met de NVWA via 0900 0338 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Eisen stamboompapieren / documenten per land

België
De stamboom van de KMSH Sint Hubertus is een stamboom met op de achterzijde het DNA profiel. Ook moet mee gezonden worden het Registratiebewijs incl. Exportstempel.

De Raad van Beheer vermeldt geen Belgische HD-uitslagen (HD = heupdysplasie) op de Nederlandse stambomen. De reden hiervan is dat deze niet altijd voldoen aan de Nederlandse normen voor HD-uitslagen.

Duitsland
De stamboom uitgegeven door de Duitse rasvereniging, of indien er geen rasvereniging is door de VDH, dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De VDH (Verein für das Deutsche Hundewesen) geeft deze af.

Oostenrijk
De stamboom dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De Oostenrijkse Kennelclub geeft deze af.

Zwitserland
De stamboom dient te zijn voorzien van een zogenaamde 'Anerkennung für das Ausland'. De Zwitserse Kennelclub geeft deze af.

Frankrijk
Er moet een ‘Export Pedigree’ zijn van de Société Centrale Canine.

Italië
Er dient een export stempel op de originele stamboom van de officiële Kennelclub te staan.

Luxemburg
Geen speciale vereisten, anders dan de originele stamboom van de officiële Kennelclub in dat land.

Groot-Brittannië
Er dient een ‘Export Pedigree’ van The Kennel Club te zijn en een registratiebewijs (‘Registration of Ownership’).

Ierland
Er dient een ‘Export Pedigree Certificate’ te zijn.

Denemarken
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Je moet ook een registratiebewijs (‘Ownership Document’) hebben dat voorzien is van een 'Export Pedigree Certificate'-stempel.

Noorwegen
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet je het eigendomsbewijs van de Noorse Kennel Club meesturen.

Zweden
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Finland
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet je een ‘Owner Certificate’ meesturen.

Spanje
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Polen
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Slowakije
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Slovenië
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Oekraïne
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan.

Hongarije
Er moet een originele stamboom met vermelding 'export' aanwezig zijn.

Tsjechië
Er dient een export stempel van de officiële Kennel Club op de stamboom te staan. Daarnaast moet er aan de rechterbovenzijde een waarmerk staan van de Tsjechische Kennel Club.

Amerika (USA)
Er moet een ‘Certified Pedigree’ én een ‘Registration Certificate’ zijn van de American Kennel Club AKC. De hond moet voor het verlaten van het land gechipt zijn. Het chipnummer kunt u op de ‘Certified Pedigree’ plakken. Als de dierenarts chipt, krijgt u soms ook een bewijsformulier genaamd 'Redeem for complimentary initial visit'. Daarop staat het chipnummer. Als u dit bewijsformulier ontvangt, stuur deze dan ook mee.

Canada
Het ‘Export Pedigree’ van de Canadian Kennel Club dient u samen met een formulier van eigendomsoverdracht naar de Raad van Beheer op te sturen.

Zuid Afrika
Er moet een export stempel (KUSA) op de stamboom staan.

Australië
Er moet een ‘Certified Export Pedigree’ zijn van de Australische Kennel Club. Je moet ook een registratiebewijs (‘Certificate of Registration and Pedigree’) meesturen.


Niet erkende stambomen

Let op: Een afstammingsbewijs dat is afgegeven door een organisatie die niet erkend is door de FCI accepteren wij niet! Dit geldt onder andere voor stambomen of afstammingsbewijzen van:

  • U.C.I. - Union Cynologique Internationale;
  • De verenigingen die bij de U.C.I. aangesloten zijn;
  • Belgisch Verbond voor Kynofielen;
  • European Club Canine;
  • Europaïsche Hundesport Union (E.H.U.);
  • UKC United Kennel Club;
  • ARFE;
  • ARFE Europe.