Hachi1Op 1 juni 2021 werd wederom ‘Hachiko, A Dog’s Story’ uitgezonden op tv, met in de hoofdrollen Richard Gere en een Akita die de rol vertolkt van “Hachi”. Als pup wordt de rol van Hachi gespeeld door een Shiba. NIPPON INU wil wijzen op het feit dat deze film zeer geromantiseerd is en dat Japanse honden in werkelijkheid geen makkelijke honden zijn die voor iedereen geschikt zijn.

Wanneer u erover denkt om een Akita, Shiba of Shikoku aan te schaffen, moet u zich terdege afvragen of u bereid en in staat bent om zeer veel tijd en aandacht aan de hond te besteden. Heeft u nog vragen, of twijfelt u of u de geschikte baas zult zijn voor een Japanse rashond, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en lees onderstaand artikel zorgvuldig door.

Het Karakter 
De (American) Akita is een opvallende verschijning vanwege zijn grote formaat en zijn vriendelijke gelaatsuitdrukking. De Akita heeft een uitermate sterk en evenwichtig karakter, is moeilijk van zijn stuk te brengen en kent vrijwel geen stress. Dit maakt hem in zekere zin onverstoorbaar. Hij is moedig, waardig, evenwichtig en rustig in huis.
De Shikoku en Shiba zijn een "kleinere uitgave" van de Akita, maar daarom niet meteen makkelijker. Zij hebben een behoorlijke jachtdrift en door hun zelfstandigheid en dominantie zijn zij ook niet automatisch de best luisterende honden. 

Een Japanse hond is niet voor iedereen de ideale gezinshond. Ze leren namelijk heel snel en luisteren alleen als hun baas het nodige respect heeft weten te verwerven. Dat een Japanse hond gehoorzaam kan zijn betekent niet dat hij zich onderwerpt. Door zijn zelfstandigheid heeft hij dus een vastberaden baas nodig. De opvoeding van de Akita moet dus duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect. Met te veel druk van onze kant kan een Japanse hond negatief reageren en bij extreme druk zelfs overgaan tot actief verzet.

hachi-akita Hachi-AA hachi-shiba Shikoku
Akita American Akita Shiba Shikoku

Overwicht en training bij de Japanse hond
De Akita is een hond die heel goed weet hoe groot en sterk hij is, daarbij zelfstandig van aard en ook nog eens een heel natuurlijke hond is. Respect als leider moet je verdienen. Aangezien reuen sterker zijn, is hun uitgangspositie ook veel sterker en zal de baas nog meer geestelijk overwicht moeten hebben. De baas-hond relatie is cruciaal. Aandachtsoefeningen dienen van pup af aan elementair in de huisregels en dagelijkse routine te zijn opgenomen. Japanse honden zijn erg intelligent, leren snel (ook de verkeerde dingen) en hebben daarom korte trainingsessies nodig op het gebied van gehoorzaamheid. Ze zijn snel verveeld, een training moet echt spannend blijven. Echter wat opvallend is dat de Akita wel rustig en geduldig naast de baas gaat zitten tijdens pauzemomenten. De Akita is niet nieuwsgierig, eerder afwachtend en de baas zal dus actief aan moeten bieden. De waardering van de baas is wat de Akita wil. Het aanbieden van activiteiten levert nauwelijks beloning voor hem op. Wel als we bij de betreffende activiteit kunnen appelleren aan de jachtdrift. Met corrigeren bij de Akita is het belangrijk dat de hond doorheeft waar de correctie voor geldt. Snapt hij niet waar de correctie voor is, dan kan de hond zowel passief als actief verzet plegen. Pas dan ook nooit het ‘recht van de sterkste’ toe, helemaal niet met een vreemde Akita. Met name een volwassen reu weet heel goed dat hij sterker is en zal dit dus niet pikken.

Dit geldt ook voor de andere Japanse rassen. Toon dat je geestelijk een leider bent en correcties vanuit die rol worden geaccepteerd. Met het loslaten van een Japanse hond tijdens trainingen moet wel rekening gehouden worden met het overheersende gedrag naar andere honden toe en de hoge jachtdrift. Zij nemen vrijwel alles op het veld en in de omgeving waar. Een goede plaatsing van de groep en de positie er binnen kan veel afleiding voorkomen. Een gemengde trainingsgroep is voor een Japanse hond erg belangrijk.

De Japanse rassen krijgen makkelijk het stempel van ‘problematisch’ en dat is niet terecht. Het zijn in feite heel doorzichtige en rechtlijnige rassen. Omdat ze met hun markante uiterlijk niet altijd met de juiste beweegredenen wordt aangeschaft, is het onvermijdelijk dat er baas-hond mismatches zijn. Met name bij deze rassen, waarbij de baas als baas aanvaard wordt op basis van verdiend respect, mondt een mismatch vaak uit in opvoedingsproblemen en conflicten in het huishouden.

Met de Japanse rassen is het belangrijk om minstens puppycursus te volgen, het liefst ook tijdens de pubertijd en daarna een gehoorzaamheidscursus. Het draagt bij aan een goede baas-hond relatie. Van de Japanse rassen, merendeel reuen, is bekend dat zij niet altijd gemakkelijk met vreemde honden omgaan. Dit begint meestal rond de pubertijd.

De Japanse hond is overheersend en benadert honden op natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Tijdens kennismaking met andere honden dient de Akita of Shiba eigenaar zeer alert te zijn. Een Akita wéét dat hij sterk is en het regelmatig winnen van ‘opstootjes’ zal hem geen geliefde hond van de buurt maken. Naast het jachtinstinct is dit een reden waarom veel Akita eigenaren geen risico nemen en de hond dus aangelijnd houden. De Shiba daarintegen dénkt dat hij sterk is, maar moet het dan toch afleggen tegen grotere honden, wat gevaarlijke situaties op kan leveren.

Lange wandelingen en fietstochtjes zijn heel goed voor ze. Een enkel blokje om is te weinig. Zij willen veel tijd buiten doorbrengen, veel lopen en snuffelen doen ze graag. Het zijn actieve hond die graag dingen met de baas ondernemen en zijn uitermate geschikt voor lange wandelingen.

hachi-akita2De Japanse honden hebben een goede roedelleider nodig.
In veel publicaties wordt gemeld dat de Japanse honden ongeschikt zijn voor iemand die nog niet eerder een hond heeft gehad. Deze honden zijn zeker ongeschikt voor mensen die geen tijd willen investeren in een consequente opvoeding en geen geduld bezitten. Echter, als de rastypische karaktereigenschappen aanspreken, dan kan een Akita, American Akita, Shiba of Shikoku ook voor een beginner een leuke, gezellige huishond worden.

Belangrijk is dat de toekomstige eigenaar zich vóór de aanschaf gaat verdiepen in hondengedrag. Een roedelleider hoeft niet zijn rang te handhaven door geweld of dreigen. Hij heeft natuurlijk overwicht over de anderen door zijn houding en manier van doen. De functie van leider is in feite de rol van een ouder, niet die van een dictator.

Aandachtspunten voor de aanschaf van een pup.
Hebt u eenmaal besloten om een Akita, Shiba of Shikoku pup aan te schaffen, koop dan niet overhaast, maar neem de tijd om u te oriënteren. Om een vrolijke, vrije hond te krijgen is het belangrijk een goede fokker te zoeken.

Een fokker is iemand die met veel liefde en plezier af en toe een nestje fokt met het ras waar hij zo dol op is. Fokken is een hobby en dat moet het ook blijven. Een hobby fokker fokt zijn nestje in huiselijke kring en niet in een schuur of stal. Ze zijn dan minder gewend aan mensen en dagelijkse geluiden waardoor de pup schuw en angstig en daardoor minder betrouwbaar kan worden. Bezoek meer fokkers en wacht liever een paar maanden op een pup van een betrouwbare fokker, dan een pup te kopen waarvan u de achtergrond (karakter en gezondheid ouders) onvoldoende of helemaal niet kent. Van groot belang is tevens dat u desgewenst meermalen naar het nest van uw keuze mag komen kijken, zodat u kunt zien hoe de pups zich ontwikkelen en zodat ook de fokker de kans krijgt om met u kennis te maken en u te leren kennen. De fokker zal gedurende de periode dat de puppies daar zijn heel veel tijd en energie moeten steken tijdens de inprentingsfase en daarna de socialisatieperiode van een puppy.

Ook wanneer de pup bij zijn nieuwe eigenaar is, zal men door moeten gaan met het socialisatieproces. Hem kennis laten maken met allerlei zaken, waar hij later in zijn latere leven ook mee te maken krijgt is een voorwaarde om later een gezellige, sociale hond te hebben. Voordat u de pup heeft, kunt u vast op zoek naar een goede hondenschool (kynologenclub) in de buurt. Een trainer kan u bij de opvoeding van uw pup en jonge hond begeleiden. Zoek een school die voorstander is van het belonen met lekkers en speelgoed en vermijd alle cursussen waar het gebruik van slipkettingen en prikkelbanden worden aanbevolen. Als u een cursus volgt waarbij slechte methoden worden toegepast, zal uw verstandhouding met uw pup achteruit gaan. Ook als uw hond ouder is, is het goed om een cursus of hondensport te volgen met uw hond. Het versterkt de relatie met elkaar.

Rasinformatie

Pupinformatie

Gedrag en opvoeding