{tag:share name=facebook,twitter}
COURSINGDAGEN
Zoals u misschien al meegekregen had hebben wij helaas de coursingdagen niet door kunnen laten gaan vanwege de warmte. Wij zijn met de Rhedense Renvereniging Swift in gesprek om een nieuwe datum te prikken.
Als dat lukt - en dat hopen wij van harte! - zullen alle mensen die wij teleur hebben moeten stellen als eerste bericht krijgen, zodat zij ook als eerste de mogelijkheid hebben om in te schrijven. Daarna zal de inschrijving publiek open gaan.
WOLF VERSUS HOND
13 oktober 2018 De Cour, Markstraat 6, 4844CR Terheijden (bij Breda) Aanvang: 9.30 uur
Dit jaar organiseert Stichting Canidae voor de 10e keer het symposium “WOLF VERSUS HOND”. Anders dan de naam van het symposium doet vermoeden hebben de onderwerpen van de sprekers alleen betrekking op het gedrag van de hond, in de breedste zin van het woord.
De onderwerpen en sprekers zijn: Dr Joke Montenie: kijken door de bril van de hond. Ir. Ed Gubbels: invloed gedrag van de fokkerij en genetica. Prof. Dr. Jan van Hooff: onze naaste verwant is ons beste maatje. Dr Kathelijne Peremans (Universiteit Gent): invloed van de hersenen op gedrag. Prof.Dr Tiny De Keuster (Universiteit Gent): waarom honden (niet) bijten. Jacques Piederiet: hondse zaken.
WORLD DOG SHOW 2018
Van 9 t/m 12 augustus worden in de RAI de Amsterdam de Benelux Winner, de rasgroep shows en de World Dog Show gehouden. Het schema voor rasgroep 5, waar onze honden onder vallen is als volgt:
- Vrijdag 10 augustus, rasgroep 5 show - Zaterdag 11 augustus, Benelux Winner - Zondag 12 augustus, World Dog Show
Het is natuurlijk de moeite waard om te gaan kijken naar een groot aantal prachtige rasvertegenwoordigers die gaan strijden om de (wereld)titels. Hier vindt u meer informatie: https://wds2018.com/nl/bezoekers
Blijft u thuis of bent u op vakantie, dan kunt u nog steeds meegenieten. Elke dag zullen de erekeuringen via een live stream uitgezonden worden.
|
|
Beste ,
OP ONZE FAMILIEDAG: TOMBOLA VOOR HET GOEDE DOEL
Heeft u al ingeschreven voor het allerleukste evenement van het jaar, de Nippon Inu FAMILIEDAG?
Rond het middaguur zullen er loten verkocht worden, waar u leuke prijsjes mee kunt winnen. De opbrengst zal besteed worden aan de ondersteuning van fokkers om met behulp van diversiteitstesten de diversiteit en de gezondheid van Akita, American Akita en Shiba te borgen en de ontwikkeling van een diversiteitstest voor de Shikoku.
Heeft u ooit spullen aangeschaft waar u achteraf bezien niets mee doet? Wij zijn daar erg blij mee! Het mag van alles zijn, van voerbak tot gourmetstelletje. U kunt uw bijdrage tot 11.00 uur afgeven aan de tombolatafel die beheerd wordt door Tim en Patty van de Water.
Agility is één van de activiteiten tijdens onze Familiedag
OP ONZE FAMILIEDAG: BLOED PRIKKEN VOOR ONDERZOEK
Enige jaren geleden heeft Nippon Inu bloedafname gefaciliteerd bij Akita’s en Shiba’s, voor DNA onderzoek naar erfelijke oogafwijkingen. De onderzoekers hebben laten weten dat het onderzoek nu in de tweede fase is, de markers moeten gevalideerd worden. Hiervoor is nog meer bloed nodig van honden die een ECVO uitslag hebben.
Alle bloedmonstens zijn welkom, maar speciaal bloedmonsters van: - honden waarbij Cataract of Distichiasis is geconstateerd; - honden die al ouder zijn en nog steeds vrij zijn van oogafwijkingen.
Op onze familiedag komt Dr. Jos van Dijk om een beetje bloed af te nemen - zonder te scheren! - bij Akita's en Shiba's van eigenaren die mee willen werken aan het onderzoek. Wij zouden het geweldig vinden als u uw hond hiervoor aan zou willen melden!
Natuurlijk is bloedprikken nooit leuk. De honden zullen echter een lekkere beloning van ons ontvangen. En aangezien er tijdens de familiedag een heleboel leuke dingen te doen zijn, zal het leed al helemaal gauw geleden zijn.
Dus: heeft u een hond met een ECVO ooguitslag, kom dan alstublieft naar onze familiedag om een beetje bloed af te staan. Om de papieren op orde te krijgen vragen wij u de stamboom van de hond door te sturen naar info@nipponinu.nl
Entree betalen is voor u niet nodig!
Alvast heel hartelijk dank voor uw medewerking.
OPROEP VAN DE REDACTIE
In het aankomende clubmagazine komt een leuke fotocollage van vakantie vierende krulstaarten te staan. Bent u lid van Nippon Inu en vindt u dat een leuke vakantiefoto van uw hond niet mag ontbreken? Stuur dan uw leukste vakantiefoto vóór 31 augustus naar redactie@nipponinu.nl en wie weet ziet u de foto wel terug in het magazine!
|
WAT TE DOEN BIJ OVERVERHITTING VAN UW HOND
Natuurlijk weten we allemaal dat warmte levensgevaarlijk kan zijn voor honden. We proberen ze zo koel mogelijk te houden. En toch wil het niet altijd lukken om het onze honden comfortabel te maken vanwege de extreme hitte.
Honden raken hun warmte vooral kwijt door verdamping via de bek (door te hijgen) en via de zweetklieren in de voetzolen. Hoe warmer een hond het krijgt, hoe meer hij gaat hijgen.De ademhalingsspieren produceren op een gegeven moment zoveel warmte dat dit bijdraagt tot een verdere verhoging van de lichaamstemperatuur in plaats van tot het gewenste warmteverlies. Deze vicieuze cirkel kan de hond zelf niet meer doorbreken en snel ingrijpen is dan noodzakelijk!
Als duidelijkste symptoom zien we een hoge temperatuur. U kunt het beste rectaal meten. Bij een temperatuur boven de 39 graden is actief koelen gewenst, dit zal uw hond zeer op prijs stellen. Bij een temperatuur boven de 40 graden kan uw hond in bovengenoemde vicieuze cirkel geraken, koelen is dan een must! Hyperthermie kan ook klachten veroorzaken zoals misselijkheid en braken, diarree, spierkrampen en spierzwakte. Soms is het bewustzijn verminderd. Als de temperatuur te hoog wordt (> 41 °C), kunnen organen als het hart, de lever, hersenen en de nieren beschadigd raken. Neem in zulke gevallen acuut contact op met uw dierenarts. Een hond met oververhitting is altijd een spoedgeval!
HOE KOELT U UW HOND? Wat kunt u doen om uw hond af te koelen, of als eerste hulp toe te passen voor u bij een dierenarts bent?
- Leg uw hond op de koelste plek die ter beschikking is. - Probeer of uw hond nog wat wil drinken. Bied koel water aan, geen koud water. Van binnenuit kan uw hond afkoelen. Laat niet te veel drinken, dit kan gevaarlijk zijn. - Laat uw hond pootje baden of in het water liggen. - Giet koel (geen ijskoud) water over de buik, liezen, oksels en oren. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Giet geen koud water of leg geen koude natte handdoeken over de rug van uw hond! - Droog uw hond niet af en laat uw hond op de tocht of wind staan. Zit u in de auto om naar de dierenarts te rijden, houd dan de ramen van uw auto open. - Koelen met alcohol gaat erg snel, maar het effect is ook sneller uitgewerkt omdat alcohol sneller verdampt. De alcohol kunt u op de liezen, oksels, en voetzooltjes spuiten, plekken waar de beharing dunner is. Daarna alsnog koelen met water. - Controleer de temperatuur om de 10 minuten. Bij een temperatuur onder de 38 graden dient u te stoppen met koelen.
Wanneer een hond oververhitting heeft doorgemaakt en u uw hond zelf af heeft kunnen koelen, ga dan toch nog naar een dierenarts voor controle. Er kan schade ontstaan zijn aan de organen.
WIJ WENSEN U EN UW VIERVOETERS EEN HELE FIJNE VAKANTIE TOE!
|