De Shikoku (in het Japans ook wel Shikoku Ken of Kochi ken genoemd) komt oorspronkelijk van het bergachtige “Shikoku Island”, de kleinste van de 4 Japanse hoofdeilanden. Oorspronkelijk werden ze Tosa Ken genoemd, maar dit is later veranderd in Shikoku Ken om geen verwarring te scheppen met een ander ras: de Tosa Inu (die als vechthond gebruikt werd).

HONGAWANa de eerste wereld oorlog werd het door een economische teruggang te moeilijk om een hond te onderhouden, tevens zijn er tijdens die oorlog vele honden gesneuveld. In 1928 werd Nihon Ken Hozonkai (NIPPO) opgericht, de vereniging voor behoud van de inheems Japanse rassen. NIPPO heeft ervoor gezorgd dat de Shikoku in 1937 werd verklaard tot “levend nationaal monument”. De Shikoku werd gebruikt als basis van de NIPPO standaard voor alle Japanse rassen die tot het spits-type behoren.

Vanaf de opbouw van de Shikoku werden 4 verschillende lijnen ontwikkeld. De Hata-lijn, de Hongawa-lijn, de Awa-lijn en de Uwajima-lijn, allemaal vernoemd naar het sub-gebied op Shikoku Island, waar de lijnen van afkomstig zijn. De Hata- en Uwajima-lijn zijn samengesmolten tot de Hata-lijn, omdat deze niet van elkaar te onderscheiden waren. De Awa-lijn verdween door onder andere de Tweede Wereldoorlog en het gebrek aan kwalitatief goede exemplaren. De moderne Shikoku stamt voornamelijk af van de Hata- en Hongawa-lijnen.

De Hongawa-lijn wordt gekenmerkt door hun lichte voortbeweging, lange sterke ledematen met uitstekende hoekingen, goede ooraanzet, correcte oogkleur en een hardere bovenvacht.
Een (in Japan) zeer bekende Hongawalijn van de Shikoku is Choushun-Gou (de bovenste foto). Geboren in 1934 en NIPPO winnaar in 1941. Hij vormde de basis voor de Hongawa lijn tezamen met Kisu-Gou (de middelste foto) en Kuma-Gou (de onderste)

HATADe Hata-lijn wordt gekenmerkt door hun zwaardere voortbeweging, bredere bouw, kleinere oren, dikker en langere vacht, bredere schedel.

Voor de Hata lijn werd als basis genomen de (in Japan) beroemde Goma-Gou (bovenste foto), geboren in 1934 en NIPPO winnaar in 1940. De tweede in de foto is Matsu-Gou, ook een bekende Hata-lijn Shikoku die mee heeft gewerkt aan de vorming van deze Hata-lijn.

Uiteindelijk had de Hongawa-lijn de meeste invloed op de Shikoku zoals we die het meest zien in Japan. We zien nu met name veel mixen tussen de 2 lijnen, echter er zijn nog steeds fokkers in Japan die een keuze hebben gemaakt tussen de 2 types en enkel dat type fokken.

Naast deze showlijnen bestaan ook nog steeds de jachtlijnen. Deze zijn minder mooi in uiterlijk, hebben vaak een niet correct urajiro en geen krulstaart zoals de showlijnen maar zijn ontzettend goed om in te zetten voor de jacht. Voor zover bekend komt de jachtlijn niet voor buiten Japan.

Kaart-shikoku