Karakter
De Shikoku heeft meer “will to please” naar zijn baas toe dan de andere Japanse rassen. Echter, het is nog steeds een onafhankelijke denker en zal daardoor niet altijd luisteren naar commando’s. Ze zijn alert en hebben een sterke jachtdrift. Alhoewel buitenshuis zeer actief, zijn ze binnenshuis opvallend rustig. Ze houden er van in de buurt van de baas te zijn, zijn gek op knuffelen maar absoluut geen schoothonden. Wanneer ze iets gedaan willen krijgen, denk aan water, eten of een wandeling, dan proberen ze te communiceren met de baas. Als ze geaaid willen worden zullen ze ook dat duidelijk maken… Over het algemeen zijn ze vriendelijk naar (onbekende) mensen toe, maar kunnen zich gereserveerd opstellen. Bij twijfel kunnen ze wel blaffen.
Lichaamsbeweging
De Shikoku heeft voldoende bewegingsruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Een tuin is daarom aan te raden aangezien los lopen niet raadzaam is, gelet op zijn jachtkarakter. Zo kunnen ze toch aan de tijd komen om zich af en toe uit te leven, wat uiteraard noodzakelijk is voor de ontwikkeling en gezondheid. Drie tot vier keer per dag goed uitlaten is voldoende. Af en toe een korte wandeling is prima, maar als een korte wandeling te vaak voorkomt zal de Shikoku zeker aangeven dat hij nog niet uitgewandeld is. Veel beweging is geen probleem voor het ras, de Shikoku past bij actieve mensen die veel wandelen, trektochten maken etc. De shikoku zal niet zomaar ergens zijn grote boodschap doen, het plekje wordt nauwkeurig geselecteerd en moet voldoende privacy bevatten. Midden in de stad kan dat problematisch zijn.
Alleen thuis zijn
De Shikoku kan op volwassen leeftijd prima alleen thuis zijn, alleen niet te vaak. Het is een ras die de aandacht van de baas nodig heeft en is het gelukkigst met zijn baas aan zijn zij. Het liefste gaat hij gewoon altijd mee. Op jonge leeftijd is een bench echter een must om te voorkomen dat het meubilair sneuvelt. Hij zal zijn eigen plekje selecteren waar hij zich op zijn gemak voelt, dat kan zomaar op de bank zijn (met een comfortabel kussentje onder zijn kop). Blaffen doet hij niet zomaar, alhoewel hij bij ongebruikelijke gebeurtenissen wel zal aanslaan.
Verzorging
De Shikoku heeft een isolerende ondervacht en een hardere bovenvacht. Per jaar gaat de ondervacht twee keer in de rui, maar die is gemakkelijk uit te borstelen. Het zal wel enige weken duren voordat alles eruit is. Eens per jaar wisselt ook langzaam de bovenvacht, maar dat levert nauwelijks overlast op. De vacht is vuil- en waterafstotend. Wassen is niet nodig; als ze vies van buiten komen dan is dat na opdrogen compleet verdwenen.
Opvoeding
Consequent gedrag van de eigenaar is essentieel bij de opvoeding van een Shikoku. Het is een slim en snel-lerend ras en weet inconsequentie derhalve snel uit te buiten. Shikoku’s zullen al heel vroeg beginnen af te tasten waar de grenzen liggen. Met een te harde hand aanpakken is niet de manier om een Shikoku op te voeden. Een betere omgang is door middel van het belonen van goed gedrag.
Sociaal gedrag tegen andere dieren en honden
Er zijn verschillende Shikoku’s die samen leven met andere honden, katten en zelfs fretten. Ze zijn ermee opgegroeid en bewijzen dat het met andere roofdieren opvallend goed samen gaat. Maar het is wel oppassen met prooidieren zoals konijnen en cavia’s. De Shikoku is, zoals eerder benoemd, een roofdier en zal een prooidier zeker herkennen.
Naar onbekende honden gedraagt de Shikoku zich dominant en kunnen ze behoorlijk uitvallen, met name wanneer de onbekende hond zich dominant opstelt. Omdat ze hun staart altijd op hun rug dragen komt dat ook extra dominant over op andere honden. Met onderdanige honden gaan ze meestal prima samen.
Wanneer de Shikoku niet is opgegroeid met katten, dan zal deze combinatie op latere leeftijd ook niet goed uitpakken. Als ze dan een kat op straat zien, zullen ze direct de drang hebben om er achter aan te gaan.
Omgang met kinderen
De omgang met kinderen gaat prima, met name als de Shikoku met kinderen opgroeit. Kinderen kunnen de eigenschap hebben om te trekken en te duwen aan een hond. Wanneer de grens bereikt is zal hij dit zeker aangeven. Om ongelukken te voorkomen dient er te allen tijde een volwassene aanwezig te zijn ter begeleiding. Uiteraard hangt er veel af van hoe de hond gesocialiseerd is.
Loslopen
Zelfs bij een goed getrainde Shikoku kan het voorkomen dat hij weg rent wanneer hij in de verte een andere hond of een wild dier of zelfs een plastic zak ziet die meegevoerd wordt door de wind. Shikoku’s zijn van origine gefokt voor de jacht en door deze jachtdrift wordt loslopen daarom afgeraden in niet afgesloten gebieden. Niet alle Shikoku’s zijn hetzelfde, maar sommigen zullen met andere dominante honden in botsing kunnen komen tijdens het loslopen.