Honden geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Zowel het verkopen als het kopen van een pup zonder chip/registratie is strafbaar!

Ook moeten alle honden, ongeacht leeftijd, die vanaf die datum worden geimporteerd uit het buitenland, binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen. Voor de rest van het leven van de hond moeten alle veranderingen worden doorgegeven, zodat de informatie up-to-date blijft.

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Wet Dieren van kracht geworden, waarin ook de verplichte Identificatie en Registratie (I&R) van honden is geregeld. 
Sinds 1 april 2013 moet een rashondenfokker een tweede stap maken: de registratie van zijn pups bij een door de overheid goedgekeurde databank. Deze registratie moet gebeuren ná het chippen en voordat de pups 8 weken oud zijn.

Een derde nieuwe stap is dat de fokker de nieuwe eigenaars van de pups erop moet wijzen dat ook zij de verplichting hebben om de registratie van hun hond om te zetten naar het eigen adres!
Registratie door zowel fokker als pupkoper is een wettelijke verplichting.

chippen

Waarom al deze ‘nieuwigheden’? Het doel van de overheid is om zo de malafide hondenhandel beter te kunnen aanpakken.

Meer informatie over de verplichte identificatie en registratie vindt u op de website www.chipjedier.nl van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.

 

 

Aangewezen databanken:

Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland
Huisdier-registratie.nl 
MicPoint www.petbase.eu 
Petlook www.petlook.nl 
Stichting Chip
Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)
Vereniging Beroepsmatige Kennelhouders 
Virbac Nederland BV 

Hoe dient u als fokker te handelen?

Bekijk HIER de informatie.